• „Poznaj sokoliarstvo, živé dedičstvo ľudstva“

          Žiaci prvého a druhého ročníka sa zúčastnili exkurzie s názvom „Poznaj sokoliarstvo, živé dedičstvo
          ľudstva“. V piatok 13. októbra sme sa teda vybrali do ZŠ v Sedliciach, ktorá tento projekt realizuje
          s podporou Prešovského samosprávneho kraja. Čakal na nás zaujímavý program, občerstvenie,
          pamätné listy , veselé fotografie a deň plný zážitkov. Po krátkom príhovore pána  riaditeľa
          nasledovalo vystúpenie žiakov zo športového krúžku Street workout. Potom nám predstavili mladí
          sokoliari svojich operených zverencov a rôzne techniky práce s nimi. Program pokračoval ešte
          vystúpením včelárskeho a modelárskeho krúžku. Každý žiak si okrem pekných zážitkov odniesol
          domov aj pamätný list ako poďakovanie za účasť.

        • Celoškolský aktív rodičov žiakov ZŠ

          Vážení rodičia,

          pozývame Vás na celoškolský aktív rodičov, ktorý sa bude konať v stredu 11. októbra 2023 v budove základnej školy so začiatkom o 16:00 hod.

          Po celoškolskom aktíve sa budú konať triedne aktívy.  

          Tešíme sa spoločné stretnutie.

                                                                                                                       Rada školy a vedenie školy

        • Jarný zber starého papiera 28.-29.09.2023

           

          Jednotlivci:

          1. miesto: Natália Havrilová – III.A - 1100 kg
          2. miesto: Laura Šmidová –VIII.A -  263,5 kg a Šimon Šmida – I.A – 263,5 kg
          3. miesto: Matúš Buzga – II.A - 220 kg
          4. miesto: Filip Glovčík – II.A – 141 kg
          5. miesto: Jakub Zahornacký – VI.A - 119 kg

          Triedy:

          1. miesto:  IV.A           1164 kg
          2. miesto:  II.A            554 kg
          3. miesto:  VI.A           466,5 kg
          4. miesto:  VIII.A         421,5 kg
          5. miesto:  VII. A          310 kg
          6. miesto:  I.A              309,5 kg
          7. miesto:  III.A            193 kg
          8. miesto:  I. B             187,5 kg
          9. miesto:  V.A 144,5 kg
          10. miesto:  IV.B            113 kg
          11. miesto: III. B 96 kg
          12. miesto: IX.A 0 kg

           

          Spolu sme vyzbierali  4392,5 kg starého papiera. Zachránili sme pred vyrúbaním 74 stromov.

          ĎAKUJEME.

        • 5. október - Medzinárodný deň učiteľov

          Na Slovensku sa Deň učiteľov slávi 28. marca ako spomienka na narodenie Jana Amosa Komenského, ale vo svete si pedagogickí pracovníci svoj deň pripomínajú 5. októbra. Medzinárodný deň učiteľov bol vyhlásený UNESCO-m v roku 1994 ako pripomienka Charty učiteľov – Odporúčania o postavení učiteľov, ktorá bola v tento deň v roku 1966 podpísaná. Jedná sa o oslavu učiteľov.

          V našej škole všetkých učiteľov pozdravili žiaci IV.A triedy, ktorí poďakovali učiteľom za ich každodennú neľahkú prácu milým slovom i malým pozdravom.

          Eva Mrázová, tr. učiteľka IV. A

        • OZNAM MŠ

          Riaditeľstvo základnej školy s materskou školou oznamuje rodičom detí materskej školy, že z dôvodu šírenia sa pravdepodobne vírusového ochorenia, ktoré  spôsobuje u detí zvracanie a hnačky sa prerušuje výchovno-vzdelávacia činnosť v materskej škole v dňoch 05.10.2023 a 06.10.2023, t.j. od zajtra do piatku.

          Prevádzka v materskej škole sa obnoví v pondelok 09. 10. 2023.

          Za pochopenie ďakujeme.

                                                                            Vedenie školy

        • Európsky deň jazykov na našej škole

          26. september vyhlásila Rada Európy v roku 2001 za Európsky deň jazykov. Jeho cieľom je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania. Školy v jednotlivých členských krajinách si ho každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít.

          Členovia Žiackeho parlamentu zostavili zaujímavý kvíz o európskych jazykoch, ktorý predstavili na rôznych hodinách v triedach druhého stupňa. Informovali tiež žiakov o možnosti zapojiť sa do medzinárodnej súťaže o logo na tričku EDJ.

        • Letní dílna Kurdějov 2023

          Koncom augusta 2023 sa p. uč. Ciprusová zúčastnila na Letnej dielni eTwinningu v českom mestečku Kurdějov.

          Necelá stovka učiteľov a učiteliek z Čiech a Slovenska sa počas štyroch dní oboznamovala s možnosťami medzinárodnej spolupráce v bezpečnom internetovom prostredí, s tvorbou rôznorodo zameraných projektov a s najnovšími aplikáciami, využiteľnými vo vyučovaní.

          eTwinning je najväčšia online komunita škôl v Európe, budovaná Európskou komisiou od roku 2005. Tvoria ju učitelia a ostatní zamestnanci zo všetkých typov materských, základných a stredných škôl a do projektových aktivít zapájajú aj svojich žiakov.

          Naša škola sa do medzinárodnej spolupráce zapájala v roku 2018, kedy participovala na troch krátkodobých medzinárodných a jednom slovenskom projekte. V školskom roku 2023/2024 plánujeme takúto spoluprácu obnoviť. V českom Kurdějove sme našli partnerskú školu z okresu Přerov, s ktorou sme naplánovali celoročný projekt v nemeckom jazyku pre žiakov siedmeho ročníka. Uvidíme, koľko ďalších škôl sa k nám pridáJ.

        • Chrobáčiky v ZOO-Spišská Nová Ves

          Do fotogalérie bol pridaný nový album CHrobáčiky v ZOO-Spišská Nová Ves.

          Vo štvrtok nastal dlho očakávaný deň D. Ideme do ZOO (!) , ozývalo sa celou škôlkou už od pondelka. Radosť detí začala už v momente, keď zbadali autobus. Cestu sme si krátili veselými pesničkami. ZOO ich očarila. Medveď, zebry, lev, večne spiaci tiger, či kengury, škriekajúce papagáje i šantiace opice. To všetko i mnoho viac mali možnosť Chrobáčikovia vidieť počas výletu. Nezabudli sme na osviežujúci piknik, nakoľko nám počasie krásne prialo, trebalo nabrať energiu z batohu. Cestou späť stíchol celý autobus, takmer všetci spali. Deťúrence si výlet užili a najmä, majú množstvo krásnych spomienok.

           

          Kolektív MŠ

        • Svetový deň mlieka v školách

           

          Svetový deň mlieka v školách je medzinárodnou každoročnou udalosťou podporovanou a propagovanou od roku 2000 Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo. Mlieko a mliečne produkty pomáhajú naplniť požiadavky na plnohodnotnú výživu rastúceho organizmu. Podstatou tohto dňa je oslava významu mlieka v školách. Je to spôsob, ako sa zamerať na pomoc deťom, zvýšiť ich povedomie, upozorniť na dôležitosť pitia mlieka v školách a na jeho zdravotné prínosy pre rastúce deti.

          V IV.A triede sme tomuto dňu venovali patričnú pozornosť v stredu 27. septembra 2023. Vyučovanie počas celého dňa sa nieslo v duchu mlieka a mliečnych produktov. Na hodine slovenského jazyka sme sa prostredníctvom prezentácie dozvedeli mnoho zaujímavých informácií o mlieku. Hravo sme splnili úlohy, ktoré na nás čakali v pracovnom liste. Matematika bola prepletená slovnými úlohami, v ktorých sme hľadali pasúci sa dobytok, nezľakli sme sa úlohy s mililitrami zdravého mlieka a rozvoniavali v nich aj syrové korbáčiky... Počas veľkej prestávky sme si urobili mliečnu hostinu a zvládli sme v priebehu dňa urobiť aj veľký plagát, na ktorom máme množstvo obalov zo skonzumovaných mliečnych produktov.

          Všetci už vieme, ktoré zvieratá sa chovajú na mlieko, ako sa mlieko dostane do výroby, ako sa spracúva, čo obsahuje, prečo je také dôležité pre život človeka a aké všelijaké mliečne produkty sa z mlieka vyrábajú. Veru, počas Svetového dňa mlieka nám bolo v škole veselo... J

           

          Text a foto: PaedDr. Eva Mrázová

           

           

        • Európsky týždeň mobility

          Aj tento školský rok sme sa so žiakmi prvého až štvrtého ročníka zapojili do Medzinárodného týždňa mobility, ktorý sa niesol v duchu témy Šetri energiu.

          V piatok 22. septembra 2023 sa školský dvor zaplnil bicyklami i kolobežkami rôznych farieb, druhov i veľkostí. Žiaci si počas prvej vyučovacej hodiny zopakovali poznatky z oblasti dopravnej výchovy. Pripomenuli si dôležitosť ochrany životného prostredia  prostredníctvom prepravy na bicykloch, kolobežkách i chôdzou a tiež, kto všetko je účastníkom cestnej premávky. Nasledovali aktivity v 5-členných družstvách na školskom dvore, v ktorých si žiaci preverili svoje zručnosti v skákaní na švihadlách, v preliezaní tunelom, v hode loptičkou na cieľ, pri jazde zručnosti na kolobežke pomedzi kužele, či v žonglovaní s hokejkou a loptičkou pomedzi prekážky. Tiež mali možnosť zopakovať si dopravné značky i to, z akých častí je zložený bicykel.

          Po zvládnutí všetkých úloh sa žiaci zdokonaľovali v bezpečnej jazde na vlastných bicykloch i kolobežkách po Školskej ulici i na obecnom dopravnom ihrisku, samozrejme s bezpečnostnou prilbou na hlave. Náš Deň mobility sa nám vydaril.

           

          Text i foto: PaedDr. Eva Mrázová

        • Účelové cvičenie - Lipovce - Zlá diera

          Účelového cvičenia sa zúčastnili ročníky 5.A, 6.A, 7.A, 8.A, 9.A

          Počas cvičenia deti pracovali v skupinkách. Orientovali sa pomocou mapy. Ako kreatívnu činnosť mali za úlohu dokresliť na prázdne miesta veci, ktoré počas cesty videli a na pôvodnej mape nie sú.

          Ako ďalšiu úlohu mali pracovať s aplikáciou na poznávanie rastlín. Bolo na ich výbere, aké rastliny si vyberú. Jediná podmienka bola splniť úlohu.

          Nevyhnutnou vecou bolo dokázať obviazať zlomenú alebo narazenú ruku. Všetko vedeli a nikomu sa nič nestalo.      

          Natália Mackovjaková IX.A

        • Kolieskohranie v MŠ

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Kolieskohranie.

          Dnes sa do nášho Chrobáčikova zakotúľalo koliesko. A to nie hocijaké. A dokonca ani nie jedno. Hneď štyri. Malé, väčšie, trošku väčšie a najväčšie. Tieto čarovné kolieska nám ukázali štyria kamaráti z lesa, ktorí boli tak šikovní, že si z nich vyrobili užitočné veci.

          Kolovrátok, fúrik, mlyn a studňové koliesko. Deti si hneď všimli, že kolieska sú veľmi nápomocné pri práci, zábave a voľnom čase. Naučili sa aj to, ako nám uľahčujú život a hneď si to aj samé vyskúšali na multifunkčnom ihrisku. Nosili drevo vo fúriku aj v rukách, jazdili na odrážadle, pobehali. Najzaujímavejšou disciplínou bolo natáčanie špagátiku na drievko a pritiahnuť si tak kočiarik, či vetriesku.

          Veľa sa súťažilo, smialo, a za odmenu si všetci zaslúžili medaile.

          Koordinátorky projektovej aktivity: Alexandra Lukáčová

                                                                                       Mária Fabišíková

        • Chrobáčiky v zemiačikove

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Chrobáčiky v zemiačikove.

          Dnes nám v Chrobáčikove bolo hej!Do našej škôlky zavítal Zemiačik s kamarátkou Jankou, ktorú spolu s deťmi oboznámil čo všetko obnáša práca so zemiačikmi. Aká dlhá je cesta, kým sa dostanú k nám na stôl. Ako sa dostanú do a zo zeme, kto ich vyorie, uskladní, nakúpi a upečie. Dokonca im prezradil aj to, odkiaľ pochádza úplne prvý zemiačik. Deti si spoločne so vzácnou návštevou zatancovali a zasúťažili v triedení zeleniny. Všetci ako odmenu dostali do chrumkava upečený, voňavý zemiačik. A že im chutilo, sa môžete presvedčiť sami na priložených fotografiách.

          Koordinátorky projektovej aktivity: Mgr. Jana Vargošková

                                                                       Bc. Adriana Rimská

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • riaditeľka školy:0911 348 128 zástupkyňa riaditeľky školy pre ZŠ: 0948 189 007 Zborovňa ZŠ: 0948 895 593 MŠ mobil: 0911 298 695 Školská jedáleň: 0903 538 795
      • Školská 20 055 01 Margecany Slovakia
      • 35546328
      • 2021678824
      • SK18 5600 0000 0082 8868 4005
      • Číslo účtu pre platbu MŠ, ŠKD, CVČ: SK67 5600 0000 0082 8868 7003 Variabilný symbol ŠKD: 0950 Variabilný symbol MŠ: 09111 Variabilný symbol CVČ: 09502 Špecifický symbol: uviesť mesiac, rok úhrady napr. 012019, Poznámka: meno žiaka/
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Novinky