• Svetlušky v tme

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetlušky v tme.

          15. novembra 2023 do Chrobáčikova zavítala trpaslíčka Evička, ktorá porozprávala a  vysvetlila deťom,  ako majú prekonávať strach z tmy a nepoznaného. Deduško Večerníček rozsvietil na večernej oblohe hviezdičky a Evička deťom prečítala rozprávku o Medovníkovom domčeku. Vysvetlia im, ako si Janko a Marienka našli v tme cestičku za svetielkom. Z balíka vyčarovala rôzne svetielka, sviečky, lampáš, baterku, ktorými si môžeme svietiť v tme. Svoju odvahu si vyskúšali v tmavom tunely, ktorým hravo prešli. Za odmenu chrobáčikom zaspievala pesničku o svetielkach.

          V podvečer sme sa stretli spolu s rodičmi v areály materskej školy. Každý chrobáčik, pani učiteľky aj rodičia si priniesli so sebou lampióny a rôzne farebné svetielka, ktorými si svietili na večernej prechádzke Margecanmi. Včielky, ale aj Mravčekovia zaspievali krásne pesničky, pod vedením pani učiteľky Sašky, ktorými nám spríjemnili spoločné popoludnie.

          Milí rodičia ďaujeme za Váš čas a spolurácu s MŠ, veríme, že ste s nami a Vašimi ratolosťami prežiii krásny svetluškový večer.

          Text a foto: Bc. Adriana Rimská

        • 1.B - Otvorená hodina

          Starkí naši milí, želáme Vám, aby ste dlho žili.

          Trieda 1. B bola plná smiechu a dojatia starých rodičov dňa 24. 10. 2023. Žiaci sa prostredníctvom vyučovacej hodiny slovenského jazyka chceli poďakovať svojim starkým za ich lásku a starostlivosť, hrejivé slová aj každodenné milé pohladenie. Privítali sme ich krátkym programom a obdarovali darčekom, ktorý si pre nich s láskou pripravili. Samozrejme, že sa im aj pochválili, aké hlásky poznajú a aké písmenká už vedia napísať. Svojich starkých však vyskúšali, či už nejaké písmenká písať nezabudli. Starí rodičia to statočne zvládli. V závere nám starí rodičia poďakovali za pozvanie a obdarovali detičky sladkosťami.

          Mgr. Paula Nemčíková

        • Hovorme o jedle 2023

          Aj tento rok odštartovala Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora XI. ročník súťažno-vzdelávacieho projektu „Hovorme o jedle“. V predchádzajúcich ročníkoch sme zožali pekné úspechy – získali sme dvakrát strieborné pásmo. Cieľom tejto súťaže je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť.

          Do tohto projektu sa zapojila, ako aj po iné roky, aj naša škola, konkrétne triedy: 

                                                       1. A – Mgr. Gallová

                                                       1. B – Mgr. Nemčíková

                                                       2. A – Mgr. Gumanová

                                                       3. A – Mgr. Korfantová

                                                       3. B – Mgr. Mesarošová

                                                       4. A – PaedDr. Mrázová

                                                       4. B – Mgr. Uličná

          Svojimi výtvarnými prácami sa do súťaže zapojili aj žiaci 4. B, 9. A a 5. A pod vedením Mgr. Marekovej.

               Z piatich možných tém sme sa zapojili do všetkých. Počas týždňa od 16. októbra do 20. októbra sme realizovali vzdelávacie aktivity založené na myšlienke, že jedlo znamená radosť a pôžitok, zdravie a prevenciu, kultúru a súdržnosť. Deti počas dňa ochutnávali rôzne druhy ovocia, zeleniny a mliečne výrobky, učili sa pripravovať chutné a zdravé pokrmy – rôzne nátierky, varili si jablkovú výživu, piekli chlieb, pripravovali ovocné šťavy, naučili sa, čo je pre naše zdravie prospešné a čo nie. Tým, že pochopili odkiaľ naše potraviny pochádzajú, ako boli dopestované a spracované, akú úlohu zohrávajú pri ochrane zdravia a prevencii voči ochoreniam, sme v škole spojili príjemné s užitočným. Potom svoje dojmy a vedomosti vložili do pekných výtvarných prác, ktoré zdobia chodby našej školy.

               K všetkým aktivitám sme vypracovali 8  prezentácií a 7 metodických listov. Je za tým veľa práce, ale robíme to radi. Snažíme sa o to, aby v škole nebola nuda a aby sa vždy niečo zaujímavé dialo. Pozitívne ohlasy na naše súťažné aktivity sú pre nás najlepšou odmenou. Dúfame, že aj v tomto roku sa nám ujde nejaké ocenenie, hoci vieme, že obstáť v konkurencii vyše 560 škôl bude veľmi ťažké.

           

          Text: Mgr. Gallová, kordinátor prevencie

          Foto: triedni učitelia (fotoalbum)

           

        • Otvorená hodina pre starých rodičov v IV.B triede

          „Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo sa mu zračí v oku, podľa slov, podľa vrások a bielych vlasov. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi.“

          (ľudová múdrosť)

           

          V stredu 25. októbra  2023 sa v IV.B triede uskutočnila otvorená hodina pre starých rodičov.

          Hodinu matematiky sme začali krátkym programom a venovaním darčekov, ktoré žiaci s láskou pripravili na hodinách pracovného vyučovania. Spolu so žiakmi si starí rodičia zopakovali násobenie, delenie a hravo zvládli aj slovné úlohy. Oprášili si vedomosti a s radosťou si opäť  vyskúšali aj písanie na tabuľu. Veľmi obohacujúce pre žiakov bolo spomínanie na časy, keď v školských laviciach sedeli ich starí rodičia  ako žiaci. Porozprávali mám o obľúbených vyučovacích predmetoch , učebných pomôckach ktoré používali, no prezradili mám aj úsmevné spomienky, ktoré utkveli v ich pamäti.

          Veríme, že sa v našej triede cítili dobre a tiež budú  s láskou spomínať na chvíle strávené s nami.

          Mgr. Júlia Uličná

        • VITAJTE MEDZI NAMI, STARKÍ NAŠI DRAHÍ!

          Myšlienke pozvať k nám do triedy starých rodičov v mesiaci októbri sa potešili všetci žiaci IV. A triedy. Vytvorili vlastnoručné pozvánky, krásne darčeky vo forme obrázka na stenu a aktívne spolupracovali na krátkom programe pre starkých. Deň „D“ nastal 26. októbra 2023, kedy sa naša IV. A trieda rozrástla o vzácnych návštevníkov – starých rodičov, ktorí prijali pozvanie na hodinu literárnej výchovy. Úvodné milé privítanie sa starkým veľmi páčilo a boli na svoje vnúčence patrične hrdí, ako im to recitovalo a spievalo. Tiež sa aktívne zapájali do diania na vyučovacej hodine a hravo si spolu so svojimi vnúčatami poradili s popletenými prísloviami. Porozprávali nám, ako to bolo, keď chodili oni do školy. V závere hodiny boli všetci starkí obdarovaní milým darčekom od svojich vnúčat, poďakovali sa za pozvanie i príjemnú atmosféru a neodmietli ani malé sladké pohostenie.


          Starkým za návštevu ďakujeme a želáme im pokojné dni v plnom zdraví!
          Text: PaedDr. Eva Mrázová
          Foto: Ing. Jozef Mráz

        • Školská jedáleň - novinka

          Milí rodičia,

          v našej školskej jedálni zavádzame novinku - malý bufet s voľným výberom rôznych príloh k jedlám podľa svojej chuti. Čerstvú zeleninu, ovocie, šaláty či kompóty budú pripravovať naše šikovné pani kuchárky, ktoré majú okrem elánu, kondície a síl aj množstvo skvelých nápadov.

          Prvý deň zavedenia tejto novinky naše kuchárky už od skorého rána pripravovali tieto prílohy a netrpezlivo čakali prvých stravníkov na ich reakcie. Príprava stála zato, nakoľko naši žiaci s radosťou ochutnávali z každého druhu podľa svojej chuti.

          Veríme, že zavedením tejto novinky naučíme žiakov dôležitosť a význam prijímať čerstvú zeleninu a ovocie pre svoj zdravý vývin. Veríme, že každý si nájde to "svoje" a zároveň sa tak vyhneme aj plytvaniu jedlom.

          Už nám neostáva nič iné, len popriať našim stravníkom  DOBRÚ CHUŤ !

        • Stretnutie so starkými

          Z rozprávky do rozprávky

          Dňa 20.10.2023 navštívili našu školu starí rodičia siedmakov.
          Siedmaci spojili príjemné s užitočným. Aby si uctili svojich starkých pri príležitosti Medzinárodného
          dňa starších ľudí (1.10.) a Dňa starých rodičov (12.10.), vyrobili veselé pozvánky. Starí rodičia
          pozvanie prijali a do školy prišli na hodinu literatúry.
          Rozprávali o svojom detstve. S akými hračkami sa hrali, aké rozprávky počúvali a čítali, aké pestvá
          stvárali, ale aj o prvom televízore a gramofóne. Rozprávanie starých rodičov bolo veľmi pútavé
          a našich siedmakov zaujalo a ohúrilo.
          Hodinka zbehla veľmi rýchlo. Siedmaci mali pripravené krátke divadielka, v ktorých chceli starkým
          priblížiť súčasné rozprávky. Bohužiaľ, stihli dať starkým len jednu krátku rozprávkovú hádanku.
          Možno pozveme starých rodičov na budúce na dlhšie.
          Veľmi pekne ďakujeme za návštevu a rozprávanie o starých časoch, ktoré pre dnešných žiakov
          vyznieva skutočne ako z rozprávky...

        • IV. A: Hovorme o jedle

          Do fotogalérie bol pridaný nový album IV. A: Hovorme o jedle.

          Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do celoslovenskej súťaže Hovorme o jedle. Zvolili sme si tému: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov. Aktivitami nás správádzali pani Ovocníčková a pán Zeleninka, ktorí žiakom na hodine slovenského jazyka odprezentovali dôležitosť zdravej výživy pre správny rast a vývoj človeka. Zamerali sa na potravinovú pyramídu, na jej jednotlivé časti, do ktorých spadajú potraviny podľa dôležitosti vplyvu na organizmus človeka. Počas prezentácie sa rozvinula medzi žiakmi aktívna diskusia o jednotlivých druhoch potravín a o ich každodennej konzumácii. Žiaci si preverili svoje poznatky a vedomosti v pracovnom liste, ktorý bol zameraný na čítanie s porozumením k danej téme. Na hodine matematiky žiaci zhmotnili pani Ovocníčkovú a pána Zeleninku a dokázali im, akí sú pohotoví, presní a zruční pri plnení úloh z geometrie. Svoju zručnosť preukázali aj počas prípravy smoothie, kde z ovocia a zeleniny urobili 100-percentné vitamínové bomby, za ktorými sa len tak zaprášilo. Hodina čítania patrila vlastnoručne vyrobeným potravinovým pyramídam, ktoré vznikli na základe rozhovoru žiakov o prečítanom náučnom texte o zdravej výžive. Nezabudli sme spomenúť dôležitosť prijímania ovocia, zeleniny, ale aj orechov v jednotlivých denných porciách, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou zdravých stravovacích návykov. A na dôvažok sme potvrdili potrebu každodenného aktívneho pohybu na čerstvom vzduchu.

        • IV. A: Deň jablka

          Do fotogalérie bol pridaný nový album IV. A: Deň jablka.

          Stromy hrali vždy veľmi dôležitú úlohu v živote našich predkov. Najmä ovocné stromy si veľmi vážili a preto nikdy nevyrúbali strom, ktorý ešte dával plody. Deň pôvodných odrôd jabĺk je inšpirovaný britským Apple Day, ktorý sa oslavuje od roku 1991 a pripadá na 21. október. Tento deň je každoročnou oslavou jabĺk a sadov. Poukazuje na rozmanitosť odrôd jabĺk v jednotlivých lokalitách a cieľom je uznanie a udržiavanie ich prínosu pre miestne bohatstvo. My sme v našej triede oslávili Deň jablka v piatok 20. októbra 2023. Celý deň sa niesol v duchu hesla: "Dajme si denne jedno jablko pre zdravie". Svoje poznatky o jablku od semienka, cez strom a jeho plody, až po konzumáciu jablka odprezentovali štvrtáci počas diskusie na hodine slovenského jazyka. Zároveň si zopakovali v tematickom pracovnom liste zoradenie slov podľa abecedy, učivo o predponách a slovných druhoch a tiež z literatúry o umeleckom a vecnom texte. Jabĺčkový pracovný list žiakov čakal aj na hodine matematiky a anglického jazyka. Najväčšiu radosť mali žiaci z vlastnoručnej prípravy jablkového pyré so škoricou a to z jabĺčok, ktoré si so sebou priniesli do školy. A čo si "navarili", to aj veľmi rýchlo s chuťou zjedli... ;o))

        • OTVORENÁ HODINA PRE STARÝCH RODIČOV V III.B

          Dňa 17. októbra sme otvorili dvere našej triedy starým rodičom, ktorí sa prišli pozrieť na našu tradičnú vyučovaciu hodinu slovenského jazyka. Starých rodičov sme privítali tak tradične, chlebom a soľou. Chlebík sme dokonca pre starkých vlastnoručne vymiesili a upiekli. Vyučovaciu hodinu sme začali krátkym programom, v ktorom sme starkým poďakovali za ich starostlivosť. Po naladení sa jesennou pesničkou, sme si zopakovali učivo o abecede a delení slov na slabiky. Ukázali sme starým rodičom, ako veľa toho už vieme a možno si aj oni troška oprášili spomienky na školské časy. So starkými sme sa rozlúčili darčekmi, ktoré sme pre nichvyrobili na pracovnom vyučovaní.


          Ďakujeme za návštevu!
          Text a foto: Mgr. R.Mesarošová

        • Tričká s logom školy

          Milí rodičia základnej školy,

          dávame vám do pozornosti možnosť zakúpenia si trička s logom našej školy. Objednať si ich môžete prostredníctvom prihlasovacej ankety, ktorá vám bola zaslaná do aplikácie Edupage dňa 18.10.2023. Termín objednávok tričiek je od 18.10. - 27.10.2023 do 11.00 hod.

          Dúfame, že z tričiek budete mať rovnakú radosť ako máme my !

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • riaditeľka školy:0911 348 128 zástupkyňa riaditeľky školy pre ZŠ: 0948 189 007 Zborovňa ZŠ: 0948 895 593 MŠ mobil: 0911 298 695 Školská jedáleň: 0903 538 795
      • Školská 20 055 01 Margecany Slovakia
      • 35546328
      • 2021678824
      • SK18 5600 0000 0082 8868 4005
      • Číslo účtu pre platbu MŠ, ŠKD, CVČ: SK67 5600 0000 0082 8868 7003 Variabilný symbol ŠKD: 0950 Variabilný symbol MŠ: 09111 Variabilný symbol CVČ: 09502 Špecifický symbol: uviesť mesiac, rok úhrady napr. 012019, Poznámka: meno žiaka/
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Novinky