• Divadelný workshop

          Žiaci VI.A absolvovali 28.04.2023 pracovnú návštevu Súkromného konzervatória Jozefa Adamoviča na Exnárovej ulici v Košiciach.

          Tri hodiny trval intenzívny divadelný workshop pod vedením hercov zo súkromného divadla CROCUS THEATRE. Zakladateľka toho nezávislého umeleckého telesa, Mgr. Andrea Zaniyah Šafran DiS art. pôsobí aj ako učiteľka herectva na konzervatóriu. Naši žiaci si vyskúšali prácu režiséra i scénografa, upravili scenár, vymysleli a postavili scénu, no dozvedeli sa i niečo z divadelnej teórie. Profesionálni herci predviedli našim žiakom ukážku z ich repertoáru po názvom Kačky Rapotačky, naši šiestaci-ochotníci si v premiére vyskúšali novú hru Edemsovci.

          Záver workshopu sa niesol v duchu hereckých cvičení, zameraných na koordináciu pohybu a pamäti, dýchania bránicou či vnímanie pohybov hereckého kolegu.

          Zaujímavé dopoludnie ukončili šiestaci obedom a nákupmi v priestoroch Auparku.

        • Beseda s pani policajtkou

          Beseda s pani policajtkou

          Dňa 25.04.2023 navštívila našich deviatakov pani kapitánka Podobenová, policajtka, ktorá pôsobí na oddelení prevencie v SNV.

          Keďže deviataci v tomto školskom roku postupne dovršujú 15 rokov, hlavnou témou besedy bola trestnoprávna zodpovednosť mladistvých (14-18 rokov). Žiaci sa dozvedeli o rozdiele medzi priestupkom a trestným činom, o obchode s bielym mäsom či o sadzbách za držanie a užívanie nebezpečných návykových látok.

          Na záver si vyskúšali časti policajnej uniformy – putá a obušok.

        • Strelecké úspechy našich strelkýň

          Športovo-strelecký klub vedie pán Zdeněk Mastilák pri našej základnej škole takmer 50 rokov. Počas jeho pôsobenia vychoval mnoho úspešných strelcov, ktorí sa dokázali presadiť nielen na krajskej, či celoslovenskej úrovni, no niektorí zaznamenali úspechy aj na úrovni medzinárodnej.

          Strelectvo patrí k veľmi náročným športom, ktoré si vyžaduje tvrdý tréning. Ten obnáša pravidelnosť, sústredenosť, zanietenosť, cieľavedomosť, značnú časovú vyťaženosť a samozrejme túžbu po presnej muške. Práve kvôli náročnosti  tohto športu záujem oň klesá, no vždy sa ešte nájde zopár zanietencov, ktorí venujú enormné množstvo tréningom a následne zbierajú významné ocenenia.

          Medzi úspešné strelkyne nášho športovo-streleckého klubu patrí Veronika Ingrid Kušnírová a Zuzana Chovancová, žiačky 8. ročníka našej školy, ktoré nás pod vedením svojho trénera pána Mastiláka vzorne reprezentujú. Naposledy získali krásne umiestnenie na Majstrovstvách SR v streľbe zo vzduchovej pištole, ktoré sa konali 22. 04. - 23. 04. 2023 vo Vištuku, kde Veronika získala 1. miesto s počtom nastrieľaných bodov 338 a v tesnom závese, teda na 2. mieste s počtom nastrieľaných bodov 336, skončila Zuzana. Obe dievčence súťažili na Majstrovstvách SR aj v družstve za športovo-strelecký klub SPIŠAN, kde sa s počtom nastrieľaných bodov 1014 umiestnili na krásnom 1. mieste. 

          Veronika získala 1. miesto aj v Národnej lige mládeže s počtom nastrieľaných bodov 344 Zuzana sa umiestnila na 2. mieste s počtom nastrieľaných bodov 341. 

          Našim úspešným strelkyniam srdečne blahoželáme a želáme im pod vedením trénera pána Mastiláka naďalej presnú a víťaznú mušku.

          Text: PaedDr. Eva Mrázová

          Foto: PaedDr. Eva Mrázová, Zuzana Chovancová,st. 

            

           

        • Tretiaci v SAV

          Tretiaci sa 29. marca 2023 zúčastnili exkurzie v Slovenskej akadémii vied v Košiciach. Pracovníci mali pre žiakov pripravenú prezentáciu, v ktorej žiakom priblížili rôzne materiály, ktoré nás z každej strany obklopujú. Taktiež mali vysvetlené a ukázané, že veda sa pri výrobe nových materiálov inšpiruje hlavne prírodou.  V závere prezentácie si mohli otestovať svoje vedomosti o materiáloch, ktoré používajú v každodennom živote. Po teoretickej časti sme prešli na praktickú, a to priamo v laboratóriách, kde už na nás čakali vedci. Žiaci sa rozdelili do skupín a nasadili  si ochranné pomôcky. Na troch stanovištiach mali pripravené aktivity s chemikáliami, magnetmi, elektrinou, mikroskopmi, lupami, počítačmi, pokusmi s látkami, meraniami dĺžok, objemov a rôzne ďalšie. Aktívne sa zapájali do pokusov, ktoré ich zaujímali. Za odmenu dostali prívesky, na ktorých mali žiaci svoje meno. Prívesky vyrobili 3 D tlačiarňou pracovníci SAV v Košiciach. Tretiaci po skončení exkurzie odchádzali plný zážitkov a nových poznatkov spokojní domov.

          Text: Mgr. Paula Nemčíková

          Foto: Mgr. Paula Nemčíková

        • Matematická olympiáda Z6, Z7, Z8 - okresné kolo

          Vynikajúce výsledky dosiahli naši žiaci v okresnom kole v Matematickej olympiáde, ktoré sa konalo 12.4.2023 v ZŠ s MŠ Margecany . Zo všetkých úspešných riešiteľov v okrese naši žiaci tvorili 55,6 %.

          V kategórií Z8 obsadili:
          2. miesto Marek Hradiský
          3. miesto Samuel Čudek
          6. miesto Sofia Terézia Labaničová

           

          V kategórií Z7
          2. miesto Matúš Majerník

           

          V kategórií Z6
          1. miesto Lenka Jurtinusová 


          Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

        • Deň Zeme

          Deň Zeme

          22. apríl je venovaný našej planéte Zem. Žiaci Základnej školy s materskou školou v Margecanoch si dňa 21.apríla pripomenuli tento deň celoškolskou aktivitou.

          Už od rána bolo zjavné, že sa v škole niečo deje. Žiaci aj učitelia sa v tento deň obliekli „do modra“ alebo „do zelena“, čím chceli upozorniť na najviac rozšírenú farbu na našej planéte Zem a vyjadriť tým, že krásnu modrú planétu si želajú aj pre budúce generácie ľudí.

                    Žiaci si na prvej vyučovacej hodine vypočuli rozhlasovú reláciu, kde sa dozvedeli, že Deň Zeme si pripomíname  preto, aby sme si  aspoň raz do roka uvedomili svoju závislosť na cenných daroch, ktoré sú nám prostredníctvom Zeme poskytované. Zároveň, aby si čoraz hlbšie uvedomovali, že zemské zdroje nie sú nevyčerpateľné a všetko živé na tejto planéte je vzácne, obdivuhodné a zároveň veľmi krehké.

                    Žiaci boli vyzvaní k tomu, aby každý v tomto úsilí začal od seba, a najlepšie hneď, a to vyzbieraním odpadkov v našej obci.

          Každá trieda si zvolila jednu lokalitu v katastri obce, ktorú sa rozhodla vyčistiť od odpadkov. Počas dvoch vyučovacích hodín žiaci  vyzbierali vyše 40 vriec odpadkov v siedmich lokalitách obce. Touto aktivitou urobili aspoň malý skutok pre našu planétu a skrášlili si svoje okolie.

           

          text: Ing. Mária Staššiková

           

        • Ako sa semienko zobudilo

          17.4.2023  bol pre deti v Chrobáčikove zaujímavý deň. Do škôlky k nim zavítali babka Hanka a dedko Jožo. Deťom  porozprávali, ako treba sadiť zeleninku a starať sa o ňu. Naši Chrobáčikovia si mali možnosť vyskúšať zasadiť semienka zeleniny. Babke a dedkovi sľúbili, že sa o ne budú starať. Veď z takých drobunkých semienok vyrastie chutná a zdravá zeleninka, tak aby si ju ku koncu školského roka mohli vychutnať ku chlebíku či v pomazánke. 

           

          Koordinátorky projektu:     Viktória Kičinová

                                                    Andrea Raganová

      • POZOR! Dôležitá informácia - DOTÁCIA na STRAVU cez EduPage
        • POZOR! Dôležitá informácia - DOTÁCIA na STRAVU cez EduPage

          Vážení rodičia,

          o poskytovanie dotácie na stravu pre Vaše dieťa od 01. 05. 2023 je možné požiadať aj cez aplikáciu EduPage. O dotáciu môžu požiadať zákonní zástupcovia detí posledného ročníka v MŠ a zákonní zástupcovia žiakov v ZŠ.

          Postup zaslania žiadosti o dotáciu na stravu:

          1. Prihlásenie sa do rodičovského konta

          2. Vybrať - Žiadosti / Vyhlásenia

          3. Vybrať - Pridať žiadosť

          4. Otvoriť žiadosť o dotáciu na stravu

          5. Vybrať dátum

          6. Podať žiadosť / vyhlásenie (červené tlačítko v pravom hornom rohu)

           

          S pozdravom

                                  vedenie školy

           

           

           

           

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • riaditeľka školy:0911 348 128 zástupkyňa riaditeľky školy pre ZŠ: 0948 189 007 Zborovňa ZŠ: 0948 895 593 MŠ mobil: 0911 298 695 Školská jedáleň: 0903 538 795
      • Školská 20 055 01 Margecany Slovakia
      • 35546328
      • 2021678824
      • SK18 5600 0000 0082 8868 4005
      • Číslo účtu pre platbu MŠ, ŠKD, CVČ: SK67 5600 0000 0082 8868 7003 Variabilný symbol ŠKD: 0950 Variabilný symbol MŠ: 09111 Variabilný symbol CVČ: 09502 Špecifický symbol: uviesť mesiac, rok úhrady napr. 012019, Poznámka: meno žiaka/
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Novinky